– Jag vet hur man marknadsför arbetet mot våld. Det låter krasst men vi behöver komma ut och prata om våld, för att de våldsutsatta ska bli medvetna om att de är utsatta. Det berättar Susanna Udvardi från Freezonen.
Freezonen är Sveriges enda kombinerade kvinno-, tjej- och brottsofferjour. Susanna Udvardi är eldsjälen, entreprenören och före detta VD:n, som är dess verksamhetschef. Freezonens huvudsakliga uppgift är att hjälpa alla våldsutsatta, varav nästan 90 % är tjejer och kvinnor.
Mitt liv, mina val
– Alla människor har rätt till ett liv utan våld, påpekar Susanna Udvardi. Vi har ett projekt som vi kallar ”Mitt liv, mina val” av just den anledningen. Det ska vara väldigt tydligt att det som gäller för min dotter som är född här, ska gälla för alla. Att man kan välja själv vem man vill vara tillsammans med, vem man ska umgås med, vilka kläder man ska ha… De mest elementära mänskliga rättigheterna som tyvärr inte accepteras av familjer som utövar hedersrelaterat våld och förtryck.
Under projektet ”Mitt liv, mina val” har Freezonen varit ute på gymnasieskolor och pratat med nyanlända ungdomar om deras rättigheter, möjligheter, föräldrarnas ansvar och skyldigheter samt vikten av att acceptera och respektera kvinnors och barns mänskliga rättigheter. Under projektets gång har de kommit i kontakt med 300 ungdomar, varav 28 flickor och 6 killar var utsatta för hedersvåld.
Hur marknadsför ni er verksamhet?
– Vi har etablerat Sveriges första rullande kvinnojoursbil. Bilen är ungefär som en ambulans – vi åker runt när vi märker att någon behöver ett samtal men inte kan ta sig till oss i Ystad. Då bokar vi ett möte med de hjälpsökande och har samtalet i vår jourbuss.
– Det är en väldigt anonym vit skåpbil. Ingen misstänker något. Men det är värme i den, en soffa och det är väldigt fint. Då kan vi hjälpa våldsutsatta som behöver hjälp på plats.
Första VR-filmen om hedersvåld!
Freezonen har gjort Sveriges första Virtual Reality-film om hedersvåld, ”Nadir 14 år”. Den visades i riksdagen den 25 november under ”The Orange Day”, den internationella dagen som FN instiftat för att uppmärksamma våld mot kvinnor.
– Filmen är tre minuter lång men extremt känslomässigt laddad. Tittaren får uppleva något hen förmodligen aldrig har upplevt innan. Tittar du på filmen känner du verkligen den utsatthet som Nadir kände, när hon blev utsatt, säger Susanna Udvardi.
Namnet och åldern är fingerat men det är en verklig flicka som de har träffat. Hon bor inte längre kvar eftersom hon blev omhändertagen enligt LVU, lagen om vård för barn och ungdomar.
Om Susanna Udvardi:
Hon har arbetat i över 20 år inom näringslivet, IT-branschen i ledande positioner, som försäljningschef och VD. Sedan fem år är Susanna verksamhetsutvecklare och ansvarig för Freezonen, med visionen att göra skillnad för våldsutsatta.
Hjälp våldsutsatta!
Hjälp våldsutsatta du med, genom att swisha till: 123 068 04 96
Tio kronor är också ett bidrag.
När du ger en gåva bidrar du till att våldsutsatta får någon:
- att prata med
- som står upp för dem
- som kämpar för deras rättigheter
Behöver du komma i kontakt med Freezonen?
Ring 0733-30 30 28
Tips! Lyssna på Susanna Udvardi i Nätverkspodden!
Marie Hagberg
